fbpx
Forside
Klinikken
Om klinikken
Personale
Kattevenlig klinik (Cat Friendly Clinic)
Vi samarbejder med eksperter
Fodersalg
ISO-dyrlægen
Hunde
Borrelia vaccination
Cherry Eye (kirsebærøje)
Det sidste farvel
Diarre og opkast – Hvad kan man selv gøre?
Flåter
For lavt stofskifte hos hund
Giardia (diarré)
Hjerte- og lungeorm
Hornhindesår
Hud- og læbefoldsbetændelse
Hudsygdomme og kløe
Hundesyge (Distemper)
Hvalpens mælketænder
Høretest (BAER)
Kastration & Kemisk kastration (hanhund)
Kennelhoste
Kirurgi under operationsmikroskop
Laserbehandling af smerter
Løbetid hos hund
Mastcelletumor
Mundhygiejne & tandsygdomme
Ny behandling af Mastcelletumores
Parvovirus
Rejs med hund
Røntgenundersøgelse
Slidgigt
Sterilisation (hunhund)
Vaccination eller titertest/blodprøve
Vi skal have hvalpe (reproduktion)
Ældre hunde
Ørerensning
Katte
Astma
Den ældre kat
Det sidste farvel
Forhøjet blodtryk hos katte
Fødsel og kejsersnit
Hornhindesår
Hudproblemer og allergi
Hyperthyroidisme (forhøjet stofskifte) hos kat
Høretest (BAER)
Kirurgi under operationsmikroskop
Kroniske mave-tarmproblemer
Laserbehandling
Mundhygiejne & tandsygdomme
Overvægt hos danske katte
Rødt øje
Røntgenundersøgelse
Sår og bylder
Sår på tungen
Tab af pels
Urinvejslidelser
Vi tester for GSD4
Smådyr
Forstoppelse / GI stase / Ileus hos kanin
Kaniner skal også vaccineres
Kaninpest (myxomatose)
Kløe & pelstab hos kaniner
Neutralisering af kaniner
Øreproblemer hos kaniner
Implantat som alternativ til neutralisering af ildere
Priser
Priser hundebehandlinger
Priser kattebehandlinger
Priser smådyrsbehandlinger
Udeblivelsesgebyr
Er dyrlægebesøg dyre?
Tjener dyrlægen penge på medicin/recepter?
Information
Godt at vide
“How-to” video guides
Forsikring af kæledyr
Kontakt

Frederikssundsvej 326 | 2700 Brønshøj

Er min hund døv? Høretest på hund og kat (BAER)

Døvhed hos hund og kat.  Døvhed / hørenedsættelse / genetik / pelsfarve / høretest.

BAER-test

BAER-test står for ”Brain Audio Evoked Response” og er en metode til at teste et dyrs evne til at høre. Testen kan udføres på bade hunde og katte.

Undersøgelse af høreevne udføres for at udelukke døvhed i forbindelse med avl, eller hvor der er mistanke om, at kæledyret ikke har normal hørelse. Undersøgelsen foregår i en let narkose.

  1. Eneste sikre metode
    En BAER-test er den eneste sikre metode til at teste hørelsen hos hunde og katte. Alle andre metoder er baseret på subjektiv vurdering hos dem, der udfører testen.
  2. State of art udstyr
    Vores udstyr er det eneste af sin art på nogen dyreklinik i Danmark.
  3. Godkendte avlsattest:
    Alle dyr testet på Husum Dyreklinik får en godkendt dyrlægeattest med testresultatet.https://husumdyreklinik.dk/


Udstyret

Vi udfører BAER-test med Bio-Logic Navigator Pro, der kan teste fra 0 – 132 dB i området 250 – 8000 Hz

Ved en BAER-test måler vi hjernens reaktion på bestemte lyde. Ved at teste med flere forskellige lyde, kan vi afgøre om et dyr er døvt eller blot dårligt hørende.

Hvordan vi udfører BAER-testen

Vi lægger en lille hovedtelefon eller øreprop ned i øregangen, hvor den med forskellige intervaller udsender toner. Tonerne kan være stærke eller svage og høje eller dybe.

Vi tester dyrene i alle relevante frekvensområder og ved forskellige lydstyrker.

Høretesten kræver at patienten har fået en let bedøvelse.


Måling af hjerneaktivitet

Med små elektroder på hovedet, måler vi hjernes reaktion på lydende fra øreproppen. Når lydbølgerne rammer trommehinden, bliver den omdannet til en elektrisk impuls i hørenerven. Nerven sender informationen videre ind til hjernen, hvor informationen om lyden bliver omdannet til andre elektriske impulser i hjernens nerveceller. Denne elektriske aktivitet i hjernen kan vi måle.

 

Eksempler på testområder for BAER-test

Laveste lydstyrke 20 dB Det svarer til lydende i en almindelig stue
Mellem lydstyrke 60-85 dB Det svarer til almindelig til kraftig trafikstøj
Højeste lydstyrke 125 dB Det svarer til lyden fra et fly på landingsbanen (vi tester kun ved denne lydstyrke, hvis dyret ikke reagerer på svagere lyde)

 

BAER-test på hund

Døvhed hos hunde forekommer oftere hos dyr med hvid, grå eller merle-farvet pels. Det forekommer dog også hos hunde med andre pelsfarver.

Desuden bliver nogle racer oftere fundet døve end andre. Det skyldes at problemet kan være arveligt, og problemet gives derfor videre til hvalpe.

Infektioner og betændelse kan også give helt eller delvis døvhed. Enten på ét øre eller på begge øre.

 

Hvid pelsfarve, merle, spottet og harlekin

Døvhed forekommer oftere hos hunde med hvid pels eller med overvejende hvid pels som f.eks. dalmatinere. Årsagen er ikke klarlagt i detaljer, men problemet skyldes formentlig forskellige former for arvelighed.

Nogle racer behøver ikke være helt hvide for at være i risiko. En affarvning af pelsen – altså en blegere pels end andre hunde af samme slags, kan give øget risiko for døvhed. Det samme gælder for sølvfarver, grå og merle-farver.

 

Hyppige racer

Døvhed forekommer oftere hos nogle racer end andre. Det skyldes bl.a. deres pelsfarve, men også andre arvelige træk. Nogle af de udsatte racer er:

  • Collie
  • Shetland Sheepdog
  • Grand Danois
  • Dalmatiner
  • English Cocker Spaniel
  • Engelsk Bulldog

Døvhed på grund af nerveskade

Hvis nerven fra øret ind til hjerne bliver skadet, vil hunden miste hørelsen helt eller delvis på det øre. Nogle hunde har sådan en skade som en medfødt defekt, mens andre kan få den type skade som følge af f.eks. mellemørebetændelse.

Er nerveskaden opstået i livmoderen, vil hvalpe fødes som døv. Problemet er altså medfødt, men i dette tilfælde ikke arveligt (da det ikke skyldes generne).

 

BAER-test på kat

Døvhed hos katte kan være medfødt eller erhvervet. Den medfødte form skyldes kattens gener, der giver et defekt område i de lydfølsomme organer. Døvhed kan altså gå i arv.

Den erhvervede form for døvhed skyldes en sygdom, der kommer til udefra. Det kan f.eks. være betændelsestilstande i eller omkring øret eller skader på nerverne. Alderdom kan også give dårligere hørelse for katte, som det sker for mennesker.

Vi kan BAER-teste kattekillinger fra de er 6 uger gamle. Det kan være relevant for at afgøre, om forældrene har givet gode gener videre, eller hvis killingen selv skal være forælder på et tidspunkt.

Medfødt døvhed

Medfødt døvhed forekommer oftest hos hvide katte eller næsten hvide katte. Vi finder dog af og til døvhed hos katte med andre farver. De dominante gener for hvid pelsfarve er koblet døvheden og øjnenes farve. Døve hvide katte har derfor ofte enten blå eller gule øjne og nogle gange to forskellige øjenfarver (Odd Eyed kaldes det).

Generne giver defekte føle-celler i mellemøret (Cortis organ) og lyden når derfor aldrig frem og bliver opfattet i hjernen.

Hvide killinger er ikke altid fuldstændigt døve. Nogle kan godt være svagt hørende på enten det ene eller begge øre. De er i stedet døve i bestemte frekvensområder. Det vil sige at killingerne kan f.eks. kun kan høre bestemte høje lyde

Døvheden kan både forekomme på ét øre eller på begge øre og lidelsen går i arv. Der findes ingen behandling.

Vi kan teste kattekillinger fra de er 6 uger gamle og på den måde afgøre om deres forældre har givet dem dårlige gener. Er killingen født som døv, er anbefalingen ikke at avle yderligere med de to forældre i kombination. Det er heller ikke fornuftigt at avle på den døve killing senere hen.

 

Erhvervet døvhed

Erhvervet døvhed skyldes en skade eller sygdom, der rammer et ellers raskt øre. Det kan f.eks. være tilstopning af øregangene, forskellige betændelsestilstande, forgiftninger eller en knude i hjernen.

Betændelse i mellemøret eller det indre øre kan skade trommehinden og/eller de andre lydfølsomme organer. I det fleste tilfælde bliver balanceorganerne også beskadiget og katten vil derfor samtidig holde hovedet skævt og have svært ved at gå lige.

Skader i hjernen eller på nerven ind til hjernen kan f.eks. blive skadet af betændelse, forgiftninger eller knuder. Disse tilfælde er ofte meget svære at vurdere og ligeså svære at behandle.

 

Øregangsbetændelse

Betændelse i det ydre øre – øregangsbetændelse, giver sjældent komplet døvhed, men kan nedsætte hørelsen betydeligt. I disse tilfælde er det vigtigt at få behandlet betændelsen og hørelsen vil så blive bedre.

I langt de fleste tilfælde hos katte, skyldes denne sygdom øremider. Disse kan behandles når den rette diagnose er stillet.

 

Kan dine killinger høre?

Spørgsmålet kan være uhyre svært at svare på uden at lave en BAER-test. Nogle kattekillinger kan nemlig være delvist døve og kun høre nogle bestemte lyde.

Prøv eventuelt med nogle af testsene herunder, men vær opmærksom på at resultatet kan være misvisende.

 

Høretest du kan udføre hjemme:

Killingerne skal være 3 uger gamle før deres hørelse er færdigudviklet. Du kan altså ikke lave nogle tests før det. Vent også gerne til killingerne er 5-7 uger gamle før du laver dine tests.

  • Klap i hænderne lige bag kattens hoved. Pas på at katten ikke kan mærke lufttrykket fra dine hænder.
  • Få din mobiltelefon til at ringe i nærheden af katten. Brug forskellige toner og slå lys og vibrationer fra.
  • Brug en klikker til hundetræning. Den giver en høj skarp lyd, nogle katte reagerer på.
  • Rasle med nøgler eller en klokke. Hvis du smider nøglerne på gulvet, giver det en høj lyd, men katten kan mærke vibrationerne i gulvet.

Katte kan mærke lyden

Katte bruger mange af deres sanser sammen og kan være meget fintfølende. Det kan altså være ret usikkert at lave en høre-test hjemme.

Katten mærke vibrationer i gulvet og luften som kan være næsten umærkbare af mennesker. Det er slet ikke usædvanligt at døve katte kan komme løbende når man kommer hjem og hoveddøren går. De kan også reagere hvis du taber noget på gulvet.

Det betyder ikke at katten kan høre, men at den opfanger lyden på en anden måde. katten.

En BAER-test giver svaret

En BAER-test giver et meget præcist svar på om lyd bliver opfattet i hjernen.

 

Kontakt

  • Er du eksisterende kunde? Skriv det navn dit kæledyr har en profil under.
  • Er du eksisterende kunde? Skriv det telefonnummer, som dit kæledyr er oprettet under.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Adresse

Frederikssundsvej 326
2700 Brønshøj

+45 3828 7712
1@husumdyreklinik.dk

Åbningstider
  • Mandag
    8 - 17
  • Tirsdag
    8 - 17
  • Onsdag
    8 - 17
  • Torsdag
    8 - 19
  • Fredag
    8 - 16
  • Lørdag*
    *Kun fodersalg denne dag
    10 - 14
Vi er ISO certificeret
×
Menu
Bestil tid
Find vej

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies og persondata mere information

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk